Advanced Search
Your search results

Анализ на Unicredit Bulbank: Жилищата сега са по-достъпни в сравнение с 2008-2009 година

Posted by Forton Homes on 04/11/2022
0

Съотношението между цените на жилищата и доходите към момента е по-добро в сравнение с пика в цените на имотите през 2008-2009 година. По тази причина рискът от рязка корекция на цените е по-малък в сравнение с периода на световната финансова криза. Това посочи в анализ на пазара главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов на тазгодишното издание на форума за недвижими имоти BalREc, на който представител на Forton Homes беше сред панелистите.

Според икономиста обаче всички фактори сочат охлаждане на жилищния пазар през следващата година. В каква степен ще стане това зависи от пазара на труда, тенденциите при лихвите по ипотечните кредити и общото представяне на икономиката, която според всички прогнози върви към рецесия. Според анализа на Уникредит Булбанк обаче България ще избегне рецесията, като про през 2023 г. ще постигне икономически растеж от 1% при 3.3% тази година. Инфлацията обаче ще остане висока, а търсенето от страна на търговските партньори на страната ще се забави, което ще повлияе на износа.

При този сценарий политическата несигурност в страната ще приключи с нови избори в началото на пролетта, а ръстът на лихвите в Еврозоната плавно ще се пренесе и у нас. При негативно развитие политическата несигурност ще продължи и след нови избори. Ако това забави процеса на приемане на еврото през 2024-2025 година, има опасност от трайно увеличение на цената, на която правителството емитира дълг, което ще се отрази и на цената на дълга в реалната икономика, прогнозира икономистът.

Основният сценарий на финансовата институция предвижда спад на цените на жилищата в София с 5 до 10% през 2023 година. Според Кристофор Павлов в една пета от столичните квартали имотите в момента са надценени с 30% или повече. Това означава влошено съотношение между цените на жилищата и доходите на домакинствата и ограничава възможностите за покупка на жилищен имот в дългосрочен план.

Въпреки това при сравнение с достъпността на жилищата в ЕС, пазарът на имоти в България изглежда прегряващ в по-малка степен, посочи Кристофор Павлов, като се позова на данни на Deloitte. Според него в най-висока степен прегрели са жилищните пазари в страните от Централна и Източна Европа.

 • Направете запитване

  • Потърсете имот

  • Контакти

   Мегапарк, Бул. Цариградско шосе 115Г, етаж 9, София 1784

   +359 889 08 9090

   residential@fortonhomes.com

   fortonhomes.com

  • Услуги

   C&W Forton предлага пълен набор от посреднически услуги при сделки с жилищни имоти. Работим с нашите клиенти във всички етапи от развитието на техния проект или сделка – от подготовката на маркетингова и продажбена стратегия, идентифициране на купувачи до съдействие при оформянето на необходимите документи и по правни въпроси. Специализирани сме в продажба и наем на висок клас проекти в престижни жилищни райони.

   Повече…

  Compare Listings