Advanced Search
Your search results

Апартамент за покупка в София. Предимства и недостатъци на обзаведения имот

Posted by Forton Homes on 17/08/2023
0

Ако ви предстои закупуването на собствено жилище и сте в процес на търсене и разглеждане, то ще се натъкнете както на необзаведени или частично обзаведени имоти, така и на жилища, които са напълно оборудвани и готови за директно нанасяне. Към покупката на какво да се насочите обаче е въпрос, който не притежава еднозначен отговор, а изборът зависи изцяло от вашите лични нужди и нагласа по отношение новия ви дом. Разбира се всеки вариант носи своите предимства. Какви са плюсовете и минусите на обзаведения имот можете да разберете от нашите експерти в тази статия.

Ползи от обзаведен апартамент

Обзаведените апартаменти остават най-предпочитан вариант за тези, които търсят имот за наемане. Логично, наемането на жилище в повечето случаи е кратковременно решение и не предполага покупката на мебели и домакински уреди от страна на наемателите. Възможно е обаче и да попаднете на обзаведено или полуобзаведено жилище, което се предлага за покупка – най-често при новото строителство в столицата. Всички предимства можете да откриете тук.

Удобство

Едно от основните предимства при закупуването на обзаведен имот е удобството, което той предоставя на новите му собственици. Всичко, от което се нуждаете – от основни мебели до уреди, се намира в имота. С нанасянето в обзаведено жилище можете просто да се настаните и да обърнете по-специално внимание на детайлите в него.

Спестено време

Водещо предимство при покупката на обзаведен имот несъмнено е времето, което може да ви бъде спестено като нови собственици. Често обзаведеното или частично обзаведеното жилище е в отлично, ако не доста добро състояние, което би ви спестило време по отношение ремонтни дейности, търсене на основни мебели, чакане за доставка или изработка. Така имотът е готов за директно нанасяне, а всички детайли по него можете да финализирате постепенно във времето, без да се налага да бързате.

Без излишни разходи за обзавеждане

Друго основно предимство при покупката на обзаведен имот е възможността за вас като купувач да спестите от излишни разходи още от самото начало. Закупуването на мебели може да бъде значителна инвестиция, особено ако държите на обзавеждане от по-висок клас. Закупувайки такова жилище ще имате необходимото за вас време да помислите дали да го преобзаведете и какъв да бъде стилът на интериора, без да ви се налага да правите компромиси по отношение личните ви желания и нужди. Разбира се можете и да запазите обзавеждането и да добавите финални щрихи по отношение декорацията на новия ви дом.

Гъвкавост и адаптивност

Обзаведеният апартамент осигурява гъвкавост и адаптивност, които са от полза за хората, които често се местят, или пък за тези, които търсят временно жилище. Такъв имот би ви позволил лесно да се преместите, без да се налага да пренасяте мебели или да търсите място за тяхното съхранение. Ако пътувате често, например, или пък сте закупили жилището с инвестиционна цел, то можете да го отдадете за краткосрочно или дългосрочно наемане възможно най-скоро, без да се налага тепърва да купувате мебели и електроуреди.

Тенденциозно обзаведените апартаменти се отличават с цялостен и добре проектиран интериор. Професионални интериорни дизайнери или собственици на жилища подреждат тези пространства, за да създадат визуално привлекателна среда. Координираните мебели, декор и цветови схеми създават приятна атмосфера, което прави апартамента по-привлекателен както за потенциалните купувачи, така и за наемателите.

Недостатъци на обзаведения апартамент

Наличието на мебели и обзавеждане в едно жилище не само покачват неговата стойност, но и имат способността да предадат чувството, което собственикът ще изпитва, живеейки в него. Разбира се, не всеки купувач би предпочел да закупи вече обзаведен имот, тъй като иска сам да го превърне в мечтания дом. Повече за предимствата на необзаведеното жилище можете да научите тук.

Трудно персонализиране на имота

Макар че удобството на обзаведения апартамент е неоспоримо, в него често липсват личното отношение и възможностите за персонализация, които са налични при обзавеждането на собственото ви пространство от самите вас. Предоставените мебели и интериор може да не съответстват на вашия личен вкус или стилови предпочитания. Това ограничение може да затрудни създаването на наистина персонализирана среда на живот. Въпреки че обзаведените жилища предлагат възможност за добавяне на лични елементи и декоративни предмети, цялостният дизайн и оформление остават фиксирани. Закупувайки необзаведено жилище, неговата стойност не само ще е по-ниска, но и ще имате свободата сами да определите всички интериорни елементи в него, така че да създадете едно комфортно и уютно пространство.

Амортизация на мебелите и проблеми с размерите им

Ако преди вас в имота са живели други собственици, то най-вероятно мебелите и уредите в него са се амортизирали с времето. Възможно е да ви се наложи да закупувате нови, което ще се превърне в излишен разход за вас самите. Друг минус при покупката на обзаведен имот е и размерът на мебелите в него. Всеки собственик несъмнено има своя личен интериорен вкус, като за някои по-минималистичният вид на жилището и по-малкото наличие на свободно пространство е водещо предпочитание. В случай че не бихте направили компромис с размера на мебелите, то най-подходящият за вас вариант би бил да се насочите към закупуването на необзаведен имот.

Ограничение при проектирането

Докато обзаведените апартаменти предлагат гъвкавост по отношение на подреждането на мебелите и интериорните детайли, те могат да имат ограничения по отношение на големите промени в дизайна. Ако имате конкретни идеи за ремонт или значителни промени в пространството, съществуващите мебели и разпределение могат да се явят пречка. Изключително важно е да прецените дали обзаведеният апартамент съответства на дългосрочната ви визия и на потенциалните бъдещи промени, които може да искате да направите.

По-висока продажна цена

Обзаведените апартаменти обикновено са с по-висока крайна цена в сравнение с необзаведените. Включването на мебели, уреди и други елементи добавя стойност към имота, което води до по-висока офертна цена. Важно е да прецените дали допълнителните разходи за закупуване на обзаведен апартамент съответстват на вашия бюджет и дългосрочна визия за пространството, което ще бъде вашият нов дом.

Покупката на обзаведен апартамент в София е свързана с редица предимства и недостатъци, които трябва да бъдат внимателно обмислени. Удобството, спестяването на време и средства правят обзаведените имоти привлекателен вариант, особено за тези, които търсят безпроблемно и бързо нанасяне. Въпреки това трябва да се вземат предвид и ограниченията за персонализация и по-високата му стойност. Съвместната работа с експерт в сферата на недвижимите имоти ще ви помогне да вземете правилното за вас и вашите индивидуални нужди решение.

 • Направете запитване

  • Потърсете имот

  • Контакти

   Мегапарк, Бул. Цариградско шосе 115Г, етаж 9, София 1784

   +359 889 08 9090

   residential@fortonhomes.com

   fortonhomes.com

  • Услуги

   C&W Forton предлага пълен набор от посреднически услуги при сделки с жилищни имоти. Работим с нашите клиенти във всички етапи от развитието на техния проект или сделка – от подготовката на маркетингова и продажбена стратегия, идентифициране на купувачи до съдействие при оформянето на необходимите документи и по правни въпроси. Специализирани сме в продажба и наем на висок клас проекти в престижни жилищни райони.

   Повече…

  Compare Listings