Advanced Search
Your search results

Какви са рисковете при покупка на ново строителство и как да ги избегнем

Posted by Forton Homes on 13/05/2022
0

Покупката на жилище „на зелено“ е предпочитан вариант за хората, желаещи да придобият имот ново строителство. Безспорно закупуването на имот в процес на изграждане има редица предимства, сред които са по-достъпната цена и инвестиционният потенциал, но трябва да обърнем внимание и на някои ключови аспекти при подобен тип оферти. Прочетете тази статия, за да се запознаете с потенциалните рискове при покупка на имот „на зелено“ и как можете да ги избегнете.

Проблеми при завършване на строежа

Проблеми, свързани с финансирането, които да доведат до невъзможност завършването на строежа, са сред рисковете при покупка „на зелено“. Инвеститорите с опит и история на пазара на имоти разчитат на проектно финансиране, а не на приходите от предварителна продажба на апартаменти в строящата се сграда. В случаите, когато продажбите “на зелено” са основен източник на финансиране, може да възникне проблем с успешното финализиране на строителните дейности, тъй като инвеститорът не е материално обезпечен.

Ценови промени

В отношенията между строител и купувач винаги има ценови рискове, сред които два са основните. Първият е индексирането на цените след определен етап на строителството. Тази практика е особено актуална поради ръста в цените на строителните материали и други процеси свързани с високата инфлация. Често строителите включват подобна клауза в предварителния договор и при невнимателен прочит, клиентът може да бъде неприятно изненадан. Вторият риск идва при схеми на плащане, при които основната финансова тежест е в началото на строителството. Така, ако възникнат проблеми със завършването на сградата, купувачите може да се окажат с почти платен, но недостроен имот.

Как да ги избегнем?

Проучете инвеститора

Проучването на историята и предишните проекти на инвеститора е задължително, ако искате да намалите вероятността да попаднете в рискови ситуации. За целта можете да направите проверка в Търговския регистър, от която ще разберете дали срещу компанията има производство по несъстоятелност или ликвидация. Имайте предвид, че някои инвеститори работят през отделни дружества за всеки от проектите си, което може да направи още по-трудно проследяването на историята им. Потърсете също информация за собствеността на терена, върху който се строи, както и за съдружници в проекта, ако има такива.
За да спестите време и да сте сигурни, че разполагате с пълната информация за проекта и инвеститорите в него, най-добре потърсете експертното мнение от брокер на недвижими имоти, който представлява конкретната сграда или знае как да направи всички необходими проверки. По този начин ще сте сигурни, че вземате информирано решение за вашата покупка.

Съобразете вноските с етапите на строителство

Ако сте взели решение да инвестирате в имот „на зелено“, е добре внимателно да прегледате схемите на плащане. Те следва да са съобразени с етапите на строителство, т.е. финансирането да не изпреварва напредването на строежа. В масовия случай заплащането на сумата за покупка на имот „на зелено“ се договаря на части. В началото се заплаща т. нар. стоп-капаро, което гарантира, че имотът няма да се предлага на други купувачи. Размерът му обикновено е предварително уточнен между двете страни по сделката. Останалите части от сумата за плащане се разпределят в зависимост от уговореното между купувача и продавача и съобразно етапите на строителство – при предварителен договор, при Акт 14 на сградата (т. нар. груб строеж), а финалната вноска се изплаща при получаването на Акт 16 или въвеждане на сградата в експлоатация.
Ако купувачът използва ипотечен или друг вид кредит, обикновено банката финансира покупката при завършване на грубия строеж. Това означава, че купувачът трябва да разполага със средства за самоучастие и да разпредели правилно вноските си според етапите на строеж. В ситуацията от последните месеци на рязко нарастване на разходите за строителство, много инвеститори също предпочитат да продават на по-късен етап на строеж, когато имат по-голяма яснота за стойността на проекта.

Прегледайте внимателно договора

За да избегнете неприятни “изненади” по отношение на сроковете или размера на плащанията, е препоръчително да прегледате договора с брокер или юрист. Те могат да съдействат за фиксирането на ясни срокове и неустойки при съответните плащания по него. Също така ще ви помогнат да предоговорите клаузи, които ви притесняват. Не подценявайте експертизата на консултанта по недвижими имоти. Имайте предвид, че той има компетенциите да защити интереса ви при покупка на имот, който още е в проект или в строеж. Също така е подготвен за работа със скици, чертежи и различни документи и може да ви ориентира доколко даден имот отговаря на вашето търсене и доколко реалистична е исканата за него цена.

 • Направете запитване

  • Потърсете имот

  • Контакти

   Мегапарк, Бул. Цариградско шосе 115Г, етаж 9, София 1784

   +359 889 08 9090

   residential@fortonhomes.com

   fortonhomes.com

  • Услуги

   C&W Forton предлага пълен набор от посреднически услуги при сделки с жилищни имоти. Работим с нашите клиенти във всички етапи от развитието на техния проект или сделка – от подготовката на маркетингова и продажбена стратегия, идентифициране на купувачи до съдействие при оформянето на необходимите документи и по правни въпроси. Специализирани сме в продажба и наем на висок клас проекти в престижни жилищни райони.

   Повече…

  Compare Listings