Advanced Search
Your search results

Кои са най-честите капани при покупка на имот и как да ги избегнете?

Posted by Forton Homes on 18/09/2023
0

Покупката на имот често е едно от най-значимите финансови решения, които човек предприема. Независимо дали става въпрос за покупка на първото ви собствено жилище или пък за такова с цел отдаване под наем или бъдеща препродажба, процесът несъмнено може да бъде изпълнен с предизвикателства и скрити капани, които могат да доведат до скъпоструващи за вас грешки. Повече за това кои са най-често срещаните капани, с които клиентите се сблъскват в процеса, както и как да се справите успешно с потенциалните препятствия, можете да откриете в тази статия.

Как да се предпазим от измами в процеса на покупко-продажба?

Ето кои са основните фактори, на които е добре да обърнете внимание при покупката на недвижимо имущество.

Идентифицирайте фалшивите обяви

Неразпознаването на фалшиви имотни обяви е може би основният капан, в който могат да попаднат купувачите. Нереалните имотни предложения са изключително популярен начин за изграждането на собствена широка база потребителски данни от страна на некоректните агенции, за които именно това е от съществено значение. На практика основната функция на фалшивата обява е да служи като „кукичка“ – потенциалните купувачи/наематели се „закачат“ на нея и звънят на посочения телефон, предоставяйки своите лични координати с идеята, че агенцията ще им предложи същото, което те са харесали онлайн. Често обаче последващите обаждания от брокерите на агенцията не са свързани с набелязаното жилище, а с други предложения, които в повечето случаи дори не се доближават до предпочитанията и изискванията на съответния клиент.

Сигурните знаци, че обявата, на която сте попаднали е нереална, са на първо място прекалено изгодната цена за продажба и липсата на прикачени към нея снимки. Ако пък са налични такива, но в недобро качество, е необходимо да подходите с внимание и да не се доверявате първосигнално. Краткото и повърхностно описание на жилището и неговите характеристики също са индикация за фалшива имотна обява – следете за недостатъчно предоставена информация. В допълнение е добре да обърнете внимание и на фактори като изричното упоменаване, че обявата е предназначена само за частни лица, както и дали е посочено лице за контакт.

Не пренебрегвайте предварителното проучване

Прибързаното закупуване на имот без провеждане на задълбочено предварително проучване може да доведе до различни казуси. На първо място е от съществено значение да оцените състоянието на имота – това можете да направите посредством съвместната работа с експерт в областта. Потърсете за скрити проблеми в жилището и преценете дали състоянието на имота отговаря на това, което търсите.

Проучете района

Местоположението на жилището и района, в който се намира, са сред ключовите характеристики на имота. Ето защо е от съществено значение проучването на района, към който сте се ориентирали преди да пристъпите към покупка. Отделете време и проучете инфраструктурата на квартала, типа на строителство в него, наличието на зелени площи и пространства около сградите. Не пропускайте да обърнете внимание и на транспортните връзки с останалите части на града.

Проучете собствеността на имота

Направете проучване на собствеността, за да се уверите, че няма неуредени запори, спорове или правни проблеми, свързани с имота. Когато пристъпите към покупко-продажбата на имота, ще са ви необходими сериозен набор от документи, с които да бъде осъществена сделката. Един от тях е документът за собственост на имота. Неговата функция се изразява в това да легитимира правото на собственост върху недвижимата собственост.

Бъдете внимателни, тъй като е възможно собствениците да се окажат повече от един. В такъв случай можете да се застраховате като поискате упълномощаването на трето лице, с което да водите преговорите по сделката, тъй като е не рядко срещано някой от съсобствениците да промени становището си. Не само – така си гарантирате, че ще водите комуникация с един човек, което е предпоставка за по-точен и ясен диалог, както и улеснение за вас в процеса.

Проверете за финансови задължения, свързани с имота

Справката за липса на финансови задължения можете да получите като писмено удостоверение, издадено ви от Имотния регистър към Агенция по вписванията. Чрез нея ще сте наясно дали върху имота има евентуални тежести – с други думи права, различни от тези на собственика върху имота. Чрез изискването на обстойна справка ще бъдете сигурни и спокойни, че към жилището няма да има предявени претенции от други лица като наследници, съсобственици или съпрузи. Освен това проверката ще обхване и евентуални налични възбрани и/или ипотеки.

Не пренебрегвайте скритите разходи

Покупната цена на имота е само една част от финансовия пъзел, а скритите разходи могат да изненадат купувачите. Всяка сделка за покупко-продажбата на имот има своите допълнителни разходи, поради което е важно да се запознаете с тях. Това са местните данъци и такси, които са между 0,1% и 3% върху продажната цена на имота или върху неговата данъчна оценка, нотариалните такси, таксата по вписване и други.

Добре помислете и дали жилището, което придобивате, има нужда от ремонт или освежаване. Това може да се яви тежък и ненужен разход за вас като купувачи.

Изберете коректен посредник в процеса

Въпреки че някои купувачи се опитват да се ориентират на пазара без професионална помощ, брокерът на недвижими имоти може да предостави ценна помощ и насоки. Разчитането на агент без надлежна проверка обаче може да доведе до проблеми. За да избегнете този капан, отделете време и проучете кои са опитните и коректни агенции на пазара, които могат да ви предложат съдействието на квалифицира експерт в областта – такъв, който ще разбере вашите нужди и желания, който комуникира ефективно и познава отлично местния пазар.

Въпреки че опитът на брокера е от решаващо значение, не разчитайте единствено на неговите съвети. Направете свое проучване и бъдете информирани за пазарните тенденции и стойностите на имотите в желания от вас район.

 • Направете запитване

  • Потърсете имот

  • Контакти

   Мегапарк, Бул. Цариградско шосе 115Г, етаж 9, София 1784

   +359 889 08 9090

   residential@fortonhomes.com

   fortonhomes.com

  • Услуги

   C&W Forton предлага пълен набор от посреднически услуги при сделки с жилищни имоти. Работим с нашите клиенти във всички етапи от развитието на техния проект или сделка – от подготовката на маркетингова и продажбена стратегия, идентифициране на купувачи до съдействие при оформянето на необходимите документи и по правни въпроси. Специализирани сме в продажба и наем на висок клас проекти в престижни жилищни райони.

   Повече…

  Compare Listings