Advanced Search
Your search results

Кои са основните етапи при избор на апартамент

Posted by Forton Homes on 24/06/2022
0

Покупката на собствен дом е вълнуващ етап от живота на всеки човек. Без съмнение, тя е и сериозен разход в семейния бюджет. Ето защо трябва да сте добре информирани и подготвени за всяка стъпка при избора на мечтания дом. А ето и кои са те:

Проучете имотния пазар

Преди да се заемете с търсенето на имот за покупка, проучете актуалното състояние на имотния пазар. Прегледайте офертите на пазара, за да разберете в какъв интервал се движат цените на едностайните, двустайните, тристайните и многостайните апартаменти, в зависимост от района.  Консултирайте се с професионален консултант, който може да Ви даде експертни насоки относно движението на цените, както и да Ви представи актуална информация относно търсенето и предлагането.

Изберете локация

Локацията е пряко свързана с продажната цена на едно жилище. При избора на квартал е важно да се съобразите освен с бюджета, също и с начина Ви на живот. Помислете дали искате в близост да има паркове и градинки, колко далеч очаквате да бъде работното ви място – на пешеходно разстояние, пътувате с личен автомобил или ползвате обществен транспорт. Държите ли в близост да има детски градини и учебни заведения? Към какъв тип строителство сте се ориентирали – ново или старо? Проучете какви са плановете за развитие на района. Разберете и какво е търсенето в него, защото до голяма степен от интереса на купувачите зависи и застрояването.

Препоръчително е да не се ръководите единствено от реномето на даден квартал, тъй като той може да не пасне на начина Ви на живот, въпреки добрия си имидж. Попитайте Вашия консултант кои са подходящите квартали за вашето търсене. Може да излязат изненадващи резултати.

Проучете предимствата и недостатъците на квартала

След като вече имате ориентировъчна цена и сте определили локацията и останалите изисквания, е време да проучите характеристиките на квартала, към който сте се ориентирали. Можете да направите собствено онлайн проучване, чрез което да придобиете представа за спецификите на района. Четете форуми, включете се в групи в социалните мрежи, където се обсъждат проблемите на квартала.

Разбира се, не би било излишно ако отидете на място в района за да се разходите. Не забравяйте да проверите какви обекти има в близост – аптеки, магазини, ресторанти и др.

Определете квадратурата

Обърнете внимание както на нуждите си към настоящия  момент, така и на плановете си за близко бъдеще. Така например ако планирате в близките години създаване на семейство, то най-добре е да купите малко по-голямо жилище.

Добре е да знаете още, че квадратурата не е определяща за функционалността на имота. Напълно е възможно апартамент с по-малка площ да е много по-функционален  от голям имот. Обърнете внимание на възможностите за преустройство на имота, каквото  би могло да бъде усвояването на балкона.

Помислете и за бюджета

Веднъж определили критериите си, следва да определите и рамките на бюджета, който можете да отделите за инвестицията. Обърнете внимание на месечните Ви приходи и разходи, както и каква сума можете да отделяте за погасяване вноската по кредит (в случай че планирате външно финансиране посредством ипотечен кредит). По този начин ще можете адекватно да планирате финансите си и да прецените до колко можете да си позволите покупката на апартамента към настоящия момент.

Задавайте доуточняващи въпроси

По време на огледите е много важно да зададете всички въпроси, които ви интересуват. Когато купувате имот, Вие влагате сериозни парични средства в него, затова е важно да сте наясно със състоянието му.

Попитайте какви ремонти последно са правени по имота, кога са подменяни електроуредите и обзавеждането (в случай че купувате обзаведено жилище), какво е състоянието на сградата, какви са възможностите за паркиране – има ли опция за наем на паркомясто или гараж и т.н. Разберете и каква част от обзавеждането е включено в цената, поискайте и информация относно предходни сметки за ток, вода и отопление, за да сте подготвени за в бъдеще.

Подгответе се за известни компромиси

Често очакванията и реалността се разминават, включително и когато купувате жилище. Ето защо трябва да сте готови на компромиси с някои от критериите си. Опитайте се да ги приоритизирате, за да сте наясно с кои от тях бихте могли да направите компромис.

Така например може да се окаже, че в проект, към който сте се ориентирали, няма апартаменти с площта и на цената, която очаквате. В този случай ще трябва или да смените критерия си за локация, или да отделите по-голям бюджет, или да закупите по-малко жилище.

Уточнете детайлите и преговаряйте

Важен етап от сделката по покупко-продажба е воденето на преговори с различни страни. Обърнете внимание на детайли като срокове, какво е включено в крайната цена и какви са необходимите документи, съпътстващи сделката по покупко-продажба. За целта най-добре се доверете на специалист в сферата на имотите, който ще работи изцяло във ваша полза и ще ви договори най-изгодните условия.

Forton Homes предлага широка гама от услуги, свързани с покупката на собствен дом. Консултантите ни имат богат опит в сферата, ще Ви предоставят цялата необходима информация структурирано и прозрачно, ще отговорят на всеки въпрос и ще Ви помогнат да намерите мечтаното жилище.

 • Направете запитване

  • Потърсете имот

  • Контакти

   Мегапарк, Бул. Цариградско шосе 115Г, етаж 9, София 1784

   +359 889 08 9090

   residential@fortonhomes.com

   fortonhomes.com

  • Услуги

   C&W Forton предлага пълен набор от посреднически услуги при сделки с жилищни имоти. Работим с нашите клиенти във всички етапи от развитието на техния проект или сделка – от подготовката на маркетингова и продажбена стратегия, идентифициране на купувачи до съдействие при оформянето на необходимите документи и по правни въпроси. Специализирани сме в продажба и наем на висок клас проекти в престижни жилищни райони.

   Повече…

  Compare Listings