Advanced Search
Your search results

Кредитният консултант съветва: Месечната вноска по кредита да не надхвърля 50% от доходите ви

Posted by Forton Homes on 10/06/2022
0

Когато вземем решение да изтеглим ипотечен кредит и да закупим жилище, е важно да сме обмислили добре решението и да сме взели предвид следните ключови неща:

Самоучастие

Трябва да имаме самоучастие (спестявания) поне 15% от стойността на жилището, което искаме да закупим. Банките в България финансират до 80-85% от стойността на имота с кредит. При различни промоционални оферти може да се финансира до 90% от стойността на жилището, но когато имаме спестени 15%, това ще ни даде възможност да сравняваме офертите на много повече банки и наистина да изтеглим възможно най-изгодния кредит.

Разходи по покупката

Трябва да имаме заделени средства за поемане на разходите по покупка на жилището, а те не са никак малко. По-грубо можете да ги изчислите като 8% от стойността на имота, като тук са включени местният данък, нотариалните такси за покупко-продажбата, нотариалните такси за ипотеката, брокерската комисионна, началните разходи за отпускане на кредита и др.

Месечната вноска

Месечната вноска по кредита не трябва да надхвърля 50% от доходите ви, като ако имате и други кредити, месечните разходи по тях също трябва да се пресметнат. За слабо рисково задлъжняване се смята, че е добре дори да не надхвърлят 30% от дохода ви.

Срок на кредита

Важно е да прецените месечната си вноска и съобразно останалите месечни разходи на домакинството – от какво ще трябва да се лишите, започвайки да обслужвате кредита. Повечето кредитополучатели предпочитат да изберат максимално дълъг срок на кредита и минимално ниска месечна вноска и когато имат възможност да погасяват суми предсрочно по кредита. След първата година банките нямат наказателна такса за предсрочно погасяване и това позволява повечето домакинства, въпреки че теглят 30 годишни кредити, да ги погасяват в рамките на 10-12 години.

За да сте напълно спокойни, че сте направили най-добрия избор на кредит, е добре да ползвате кредитен консултант. Услугите на кредитните консултанти са безплатни и ако някой ви поиска пари за такава консултация, не му давайте, а се обърнете към професионална фирма за кредитна консултация регистрирана в БНБ.

 • Направете запитване

  • Потърсете имот

  • Контакти

   Мегапарк, Бул. Цариградско шосе 115Г, етаж 9, София 1784

   +359 889 08 9090

   residential@fortonhomes.com

   fortonhomes.com

  • Услуги

   C&W Forton предлага пълен набор от посреднически услуги при сделки с жилищни имоти. Работим с нашите клиенти във всички етапи от развитието на техния проект или сделка – от подготовката на маркетингова и продажбена стратегия, идентифициране на купувачи до съдействие при оформянето на необходимите документи и по правни въпроси. Специализирани сме в продажба и наем на висок клас проекти в престижни жилищни райони.

   Повече…

  Compare Listings