Advanced Search
Your search results

Пазарът на жилища ще е стабилен поне още година

Posted by desi@kipo.bg on 16/10/2023
0

Пазарът на жилища е стабилен и ще остане такъв поне още година, съдейки по настроенията сред купувачите, икономическия климат и темповете на ипотечно кредитиране. Това коментира мениджърът на Forton Homes Явор Пердухов, който бе говорител на Годишната конференция за строителство и инвестиции на списание Мениджър.

Според него спадът на сделките връща пазара към нормалните му нива, като от него вече отсъстват спекулативните капитали от времето на пандемията. В момента активни са хора, които искат да подобрят жилищните си условия, както и професионални инвеститори в имоти, допълни Явор Пердухов.

По думите на мениджъра на Forton Homes основното притеснение в момента е не покачването на лихвите, а високата инфлация.

“Ръстът на лихвите за момента не се усеща толкова осезаемо, тъй като банковата система в страната е ликвидна, а голяма част от жилищните кредити са в левове. Освен това много от нашите клиенти в момента разчитат основно на собствено финансиране при покупка. Инфлацията обаче прави купувачите на жилища несигурни, а някои се опасяват и от индексация на цените по сключени договори”, коментира Явор Пердухов.

Според него това е и една от причините за спада на сделките на зелено, като много хора се ориентират към проекти в по-напреднал етап на строителство или към завършени и обзаведени жилища.

Запазва се тенденцията много купувачи в средния към висок сегмент на жилищния пазар за търсят бягство от града и живот по-близо до природата. Това са хора, които искат да подобрят качеството си на живот и често се ориентират към затворените комплекси с къщи и апартаменти в периферията на София.

Фотограф: Николай Дойчинов

 • Направете запитване

  • Потърсете имот

  • Контакти

   Мегапарк, Бул. Цариградско шосе 115Г, етаж 9, София 1784

   +359 889 08 9090

   residential@fortonhomes.com

   fortonhomes.com

  • Услуги

   C&W Forton предлага пълен набор от посреднически услуги при сделки с жилищни имоти. Работим с нашите клиенти във всички етапи от развитието на техния проект или сделка – от подготовката на маркетингова и продажбена стратегия, идентифициране на купувачи до съдействие при оформянето на необходимите документи и по правни въпроси. Специализирани сме в продажба и наем на висок клас проекти в престижни жилищни райони.

   Повече…

  Compare Listings