Advanced Search
Your search results

Пет съвета за продавачите на жилища

Posted by Forton Homes on 05/01/2023
0

Ако сте взели решението да обявите имота си за продажба, ще се сблъскате с някои тънкости, с които е добре да се запознаете за бързо и безпроблемно приключване на сделката. Открийте повече за тях в тази статия и се запознайте с 5-те важни съвета на нашите брокери.

Направете пазарно проучване

За да се позиционирате добре на имотния пазар, е необходимо да знаете какво е състоянието му към текущия момент и да можете правилно да определите цената на жилището. Пазарът е изключително динамичен, поради което е от съществено значение регулярното проследяване на съотношението търсене и предлагане и как то влияе на цените на жилищата в София.

Когато започнете да проучвате имотния пазар в столицата, внимателно отсявайте офертите, които използвате като референция. Препоръчваме да се насочите към жилища за продажба, които максимално се доближават до вашето – като локация, тип строителство, квадратура, брой стаи, етаж и изложение. Въпреки това е важно да не се доверявате на всяка обява, тъй като все по-честа практика за печелене на клиенти е публикуването на мними оферти онлайн. В този случай разгледайте обявите на агенции с доказан опит в областта у нас, която публикува имоти с реална оценка.

Най-сигурният вариант за правилно позициониране на имота Ви е чрез съвместната работа с агенция за имоти, която познава пазара и ще ви препоръча цена, към която да се придържате в хода на продажбата. Така Вие самите ще си спестите време, през което няма да се налага сами да проучвате текущата пазарна ситуация, както и да следите прогнозите за нея. 

Представете имота реалистично и атрактивно

Привличането на потенциални купувачи е най-сигурно, когато представите имота си максимално реалистично, но в същото време атрактивно. Изведете всички негови плюсове и позитиви на преден план, така че да привлечете вниманието на клиентите, но в никакъв случай не добавяйте към характеристиките му невярна информация. Препоръчително е в описанието да споменете за основните екстри и функционалности, с които разполага жилището, тъй като те са основните елементи, способни да създадат интерес у клиентите. В случай че в близост има удобства като магазини, аптеки, детски градини и училища, зелени площи, добре уредена пътна инфраструктура, както и удобни транспортни връзки с централните части на града, то е добре да отличите имота чрез тези предимства от останалите на пазара.

Разбира се, описанието е недостатъчно, ако не е подплатено със снимков материал, който да помогне на потенциалния купувач да се ориентира по-добре. Важно е снимките да бъдат с високо качество, така че да няма опасност от възприемането на обявата като фалшива. Ако искате да представите жилището максимално атрактивно, направете виртуална обиколка и я споделете с клиентите. Заснемането на видео ще помогне както на Вас като продавач, така и на тях като купувачи.

Подгответе имота за огледи

Потенциалните купувачи ще се свържат с вас, след като са придобили основна представа за имота. Снимковият материал и описаните характеристики на жилището ще им помогнат да решат дали искат да инвестират време в огледи и комуникация с Вас. За да се превърнат в реални купувачи обаче, следва да направите оглед, по време на който ще добият пълна представа за имота и ще вземат решение. Затова е важно да го представите в отлична светлина и да направите дори най-малките детайли в него забележими. Ако имотът разполага с гараж или паркомясто, не забравяйте да го покажете на клиента. Дори можете да му го преотстъпите в часа на огледа, така че да му демонстрирате удобствата, които предлага жилището.

Консултирайте се с компетентно лице

Продажбата на имот е сделка, в която става въпрос за прехвърлянето на немалка сума пари от една страна на друга. Затова е добре да проведете консултация с адвокат дори преди да обявите имота за продажба. Той ще ви даде ценни насоки и съвети за това как да подходите, както и ще ви предостави повече информация относно необходимите документи, с които трябва да разполагате. След като подпишете предварителния договор с купувача, можете да започнете с осигуряването на цялата необходима документация, която се очаква да предоставите. В случай че не успеете да се сдобиете с нея в срок, ще трябва да върнете капарото в двоен размер, което определено е ненужен разход. Адвокатът ще ви окаже пълно съдействие, като ще ви запознае с всички законови тънкости, с което и ще ви спести излишни разходи и лутане в грешна посока.

Предвидете клауза за неустойки

Прехвърлянето на по-голяма сума пари е процес, при който е възможно да се създаде дискомфорт у страните. За да се избегне, е добре да се предвиди клауза за неустойки в договора, в която да бъдат вписани задълженията и на двете страни при некоректно отношение. Ако например продавачът прекрати договорните отношения след като купувачът направи предплащане, то продавачът е задължен да върне предплатената сума в двоен размер. И обратното – ако купувачът предприеме подобни действия, то той дължи неустойка.

Спазвайте предварителния договор

Предварителният договор при покупко-продажба е доброволна практика, но е идеална възможност за постигане на сигурност между двете страни. Обикновено се подписва, за да осигури бързо и безпроблемно сключване на сделката, като не е задължително предварителният и окончателният договор да бъдат напълно идентични. Логично, по началните споразумения могат да бъдат направени някои корекции при съгласие и от двете страни. Финално остава крайното споразумение – това, записано в нотариалния акт.

Важно е да се има предвид, че предварителният договор не отпада автоматично след изповядването на сделката и може да послужи и пред институции. Тоест всичко, предвидено в него, което обаче не е предмет на нотариалния акт, остава в сила.

Особено когато става въпрос за покупката на имот ново строителство, предварителният договор има ключово значение. Чрез него инвеститорът се задължава да завърши всички предвидени ремонтни дейности и да осигури разрешение за ползване на сградата.

 • Направете запитване

  • Потърсете имот

  • Контакти

   Мегапарк, Бул. Цариградско шосе 115Г, етаж 9, София 1784

   +359 889 08 9090

   residential@fortonhomes.com

   fortonhomes.com

  • Услуги

   C&W Forton предлага пълен набор от посреднически услуги при сделки с жилищни имоти. Работим с нашите клиенти във всички етапи от развитието на техния проект или сделка – от подготовката на маркетингова и продажбена стратегия, идентифициране на купувачи до съдействие при оформянето на необходимите документи и по правни въпроси. Специализирани сме в продажба и наем на висок клас проекти в престижни жилищни райони.

   Повече…

  Compare Listings