Your search results

РЪКОВОДСТВО НА ПРОДАВАЧА

Posted by Forton Homes on 07/03/2022
0

От офертата до продажбата – как да извървим пътя към успешната сделка

Продажбата на жилище може да бъде сложна. Има много за вършене – от подготовка на имота за продажба, през маркетинг на обявата, преговори и документи. Това ръководство цели да Ви ориентира стъпка по стъпка в целия процес, в избора на подходящата стратегия, както и в това какво да правите и какво да НЕ правите, за да стигнете до успешна сделка.

Задачата се усложнява допълнително, ако след продажбата купувате друг имот. Това Ви поставя в добра позиция, тъй като първата сделка ще Ви снабди със значителен капитал за новата покупка. Но това следва да е внимателно планиран процес, за да не изпаднете в притеснителни ситуации.

За да избегнете това, Ви предлагаме

 

3 стратегии за продажба

Стратегия 1 – Продайте и после купете

Идеална стратегия за продавачи, които не искат да плащат две ипотеки едновременно. Този риск се елиминира от продажбата на съществуващото жилище, последвана от сделка за покупка. По този начин намалявате и риска от ценови компромиси, ако продажбата не се случи в очаквания срок. Другото предимство на това да продадете първо и след това да търсите покупка, е, че след първата сделка ще знаете точно с колко пари разполагате.

Стратегия 2 – Синхронизирайте продажбата и покупката

Тази стратегия е идеална от гледна точка на разходите, но трудна за изпълнение. Не забравяйте, че при този тип сделки има три страни – Вие, купувачът на старото Ви жилище и продавачът на новото. Ще се наложи да се изнесете и нанесете в нов дом в кратки срокове. При този сценарий времето е вашият най-добър приятел, а гъвкавостта – вашият спасител. Налага се обаче и сериозно планиране – добре проучени квартали, предварително одобрение за ипотека, добра организация на пренасянето.

Стратегия 3 – Купете и после продайте

Ако пазарът в даден момент работи в полза на купувачите, тази стратегия може да е от полза. Покупката на ново жилище, докато още обитавате старото, ще Ви спести риска от компромисна сделка или от търсене на временно жилище, докато купите ново. Това, което тази стратегия Ви дава, е време. С нея можете да търсите, докато намерите идеалното място. Недостатъкът е, че зависите от множество фактори, като финансовото
Ви състояние, текущите условия на жилищния пазар, личния Ви комфорт. Обмислете това при вземане на решение.

Подгответе дома си

Ако подготвяте имота си за продажба, първо премахнете безпорядъка. Добър начин да започнете е да прегледате всичко, което не използвате всеки ден. Разделете тези вещи в три купчини: запази го, подари го, изхвърли го. Първата група опаковайте и подгответе за пренасяне в новия дом. Втората група подарете на подходящите хора или дарете на благотворителни организации. Третата група вещи изхвърлете на подходящото за целта място.

 • Не отлагайте дребни ремонти – купувачите не искат имоти с неотстранени повреди;
 • Разчистете излишните мебели – така пространството ще изглежда по-голямо. Плотовете също, ако махнете излишните неща от тях;
 • Почистете основно всички пространства – килери, гаражи, складове… Купувачите гледат навсякъде;
 • Измийте прозорците и дръпнете завесите, а в тъмните стаи включете осветление;
 • Боядисайте стените в неутрални тонове и махнете семейните снимки от тях;
 • Почистете двора си, окосете тревата, махнете паяжините от
  ъглите и рамките на вратите.

 

Какво да правите и какво да НЕ правите, когато продавате имот

Разчистете и почистете

Ако искате потенциалните купувачи да си представят Вашата къща като тяхна собствена, разчистете бъркотията. Отстранете излишните снимки и сувенири, опаковайте колекционерските предмети, приберете детски играчки и аксесоарите на домашните любимци. Почистете всичко – от первазите до таваните. Поддържайте стайна температура в къщата.

Обновете и поддържайте

Впечатлете купувачите с прости, но ефектни подобрения на дома. Например смяна на стари осветителни тела, боядисване на тъмни стени в по-светли тонове и подмяна на стари и захабени килими. В двора подрежете храсти и дървета, поддържайте окосена тревата, оформете алеята и засадете цветя или добавете зеленина.

Преподредете помещенията

Всяка вещ си има място. Подредете стаите така, че вещите в тях да не затрудняват проникването на естествена светлина. Организирайте всичките си документи, след това ги категоризирайте, така че да са удобни за бърза справка.

Слушайте и отговаряйте

Със сигурност сте привързан към дома си и това Ви прави пристрастен. Останалите обаче не са. Затова се вслушвайте в мнението и съветите на професионалистите – оценители, брокери и др. Те ще Ви посъветват какви промени да направите, за да направите жилището си привлекателно за повече хора. Не бъдете обидени от ниска оферта. Отговорете, че цената е твърде ниска, но сте отворени за по-добро предложение.

Не пропускайте плащания

Продажбата на къщата Ви може да отнеме време. Останете отворени за Вашите отговорности към имота. Пазете го чист и поддържан, плащайте редовно сметки и данъци. Така ще направите добро впечатление при продажбата и няма да имате допълнителни разходи при сделката.

Не изпреварвайте пазара

Не опитвайте да изпреварвате общия тренд. Слушайте Вашия агент и искайте цената, която той Ви препоръчва спрямо пазарните условия. В противен случай рискувате имотът да се задържи на пазара прекалено дълго и да изглежда непривлекателен, надценен или проблемен за купувачите.

Не крийте информация

При продажба къщата Ви трябва да е на разположение, вие не. Не правете имота си недостъпен за огледи, като например искате еднодневно предизвестие или не отговаряте на телефона или на имейл. Вашият дом трябва да бъде готов, когато на купувачите им е удобно да го видят. Оставете огледите на агентите. Ако присъствате на огледите, може да Ви стане неприятно от даден коментар на клиент и да реагирате неподходящо.

Заемете се с всичко или възложете всичко

Работата с добър агент по недвижими имоти може да бъде безценна. Защо да опитвате да се справите с всичко, когато можете да наемете професионалист за тази цел. Все пак имайте предвид, че ролята на агента е да координира и води продажбата в правилната посока. В този процес Вие имате своите отговорности и задачи, които е добре да изпълнявате в срок.


ИЗТЕГЛЕТЕ КАТАЛОГ В PDF

 • Направете запитване

  • Потърсете имот

  • Контакти

   Мегапарк, Бул. Цариградско шосе 115Г, етаж 9, София 1784

   +359 889 08 9090

   residential@fortonhomes.com

   fortonhomes.com

  • Услуги

   C&W Forton предлага пълен набор от посреднически услуги при сделки с жилищни имоти. Работим с нашите клиенти във всички етапи от развитието на техния проект или сделка – от подготовката на маркетингова и продажбена стратегия, идентифициране на купувачи до съдействие при оформянето на необходимите документи и по правни въпроси. Специализирани сме в продажба и наем на висок клас проекти в престижни жилищни райони.

   Повече…

  Compare Listings